Egyik legenda szerint: Orion ki akarta a Föld minden vadállatát irtani. Viszont a Föld istennője, Gaia nem nézte jó szemmel Orion szándékát, ezért egy óriás skorpiót küldött a vadász megtámadására. Orion akárhogy próbálkozott, nem tudta legyőzni a skorpiót. Amikor Orion elfáradt, menekülni próbált, ekkor a skorpió halálosan megmarta a vadászt. A skorpiót Gaia a szolgálataiért feltette a csillagos égre. Mindmáig úgy látszik, hogy a skorpió üldözi Oriont az égen.

Egy másik monda szerint: Mivel Orion, a vadász szerelmével üldözte Artemiszt, az “örök szűz istennőt”, ezért Artemisz parancsára egy skorpió szúrása ölte meg Oriont. Amióta Orion az égboltra került, azóta minden skorpiót gyűlöl, így azonnal eltűnik a nyugati látóhatáron, amint a Skorpió keleten feljön.
Harmadik monda szerint: Orion és Artemisz szerelmesek voltak. Ezt a szerelmet Artemisz testvére Apollón nem nézte jó szemmel. Ezért, hogy a vadászt elpusztítsa, egy óriás skorpiót küldött Orion vadászösvényére. Orion harcba keveredett a skorpióval. Ekkor Apollón (a fény, a világosság istene) egy fénysugarat bocsátott Orionra, aki a fény visszaverődésétől felismerhetetlen lett, és azt mondta testvérének, hogy nem tudja azt a fénysugarat eltalálni a nyilával. Artemisz (a vadászat istennője) kapott a kihíváson, célzott, lőtt így megölte a szerelmét. Artemisz bánatában Oriont, Apollón jutalomként a skorpiót tette fel a csillagos égre csillagképként.