A csillagplafon működése

Die Sternendecke wird mit einer speziellen Farbe in einer nicht dünnen Schicht an die Wand angebracht. Das am Tag im Raum gesammelte Sonnenlicht ergibt sich nachts. Es ist von der Raumgröße und Breite, sowie von den Fenstern abhängig, wie stark es aufgeladen wird, sowohl auch wie lange es scheint. In den Räumen, wo die Belichtung nicht optimal ist, wird die Decke mit einer UV- Lampe beleuchtet. Das hilft auch im Winter, wo nicht so viel Sonnenlicht die Decke erreicht. Bei den UV-Lampen gibt es sogar schon Energiesparlampen. Auf Wunsch können wir UV-Lampen bei Ihnen anbringen.

Vorgehensweise

Die Sternendecke wird von den ausgebildeten Mitarbeitern bei Ihnen zu Hause angebracht. Die Anbringung dauert bei einer 10-12 qm² Decke 2-3 Stunden, jedoch mehrere Zimmer bedeuten mehr Aufwand. Zum Anbringen müssen keine Möbel verschoben werden und es ist nicht mit Dreck verbunden. Die angebrachte Farbe ist an der Decke und an den Wänden unsichtbar. Es ist überall anbringbar. Die spezielle Farbe leuchtet, nachdem sie nach 2-3 Stunden oder sogar 6-8 Stunden Arbeit angebracht wurden. Der gewünschte Raum wird während der Arbeitszeit verdunkelt, zu der Zeit haben nur die Mitarbeiter Zutritt zu dem Raum. Wichtig ist, dass während der Arbeit der Raum verdunkelt wird.

Működés

A Csillagplafon speciális festékanyaga egy nem egybefüggő vékony réteg a plafonon. A nappal begyűjtött fényt éjszaka fokozatosan bocsátja ki magából. A szoba adottságaitól, a fekvésétől és az ablakok méretétől függ, hogy mennyire töltődik fel, illetve meddig világít éjjel. Azokban a helyiségekben, ahol nem töltődik fel megfelelően, használat előtt UV lámpával világíthatjuk meg. Ez télen is sokat segít, amikor alig jut fény a lakásba, és korábban sötétedik. Az UV fényt kibocsátó lámpák között van már energiatakarékos is. Egy készülő szobába az UV lámpát be is tervezhetjük, külön kapcsolóval ellátva nagyon kényelmes megoldás.

Gyakran ismételet kérdések

Hogyan működik?

A Csillagplafonhoz speciális foszforeszkáló festékanyagot használunk, ami az UV fényre reagál. Nappal magába szívja a fényt, amit sötétben hosszú ideig bocsát ki magából. Fénye sokkal intenzívebb és erősebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható foszforeszkáló festékek, valamint a magába zárt fényt akár tízszer hosszabb ideig tudja kibocsátani.

Mennyi ideig világít?

A CsillagPlafon a feltöltöttség mértékétől függően 2-8 órán át tartja fényét. A feltöltés függ attól, hogy mennyi természetes fényt kap, ezért fontos a megrendelésnél tisztázni, hogy a szobán mekkora ablak van, és mennyi fény éri napközben. Ha kicsi az ablak, vagy kevés napfény éri a szobát, akkor már szükség lesz plusz fényforrásra a feltöltéshez, ami lehet reflektor, UV fénycső, UV izzó, UV led, stb.

Mennyi ideig marad fent, „működik”?

A gyártó a festékre 25 év garanciát ígér, azonban mivel ez általunk nem tesztelt idő, ezért mi a CsillagPlafonra 7 év garanciát vállalunk.

Lemosható-e? Vízálló-e?

A festék önmagában vízbázisú, de a teljes száradás után a víz nem oldja. Ez lehetővé teszi a felhasználását olyan helységekben is, ahol nagyon magas a páratartalom, ilyen például fürdőszoba, de akár szaunába vagy otthoni medence fölé is elkészíthető.

Milyen festékkel készül? Radioaktív anyagot tartalmaz e?

Szigorú minőségi előírásoknak megfelelő foszforeszkáló, UV-reagens festéket használunk a Csillagplafon elkészítéséhez. A gyártó által kiadott minőségi bizonyítvány tanúsítja, hogy semmiféle radioaktív anyagot nem tartalmaz.

Milyen felületre lehet festeni?

Gyakorlatilag bármilyen felületre felhordható az anyag. A felület anyaga és színe nem befolyásolja a CsillagPlafon okozta élményt, inkább a nappali láthatóságnál van szerepe. A CsillagPlafon fehér vagy teljesen világos árnyalatú falfelületen nem látszik. Szintén előnyös, ha fűrészporos tapétára festjük, mivel az érdes felületen teljesen észrevehetetlenek a felfestett csillagok.

Kell e előkészíteni a felületet?

A felület nem igényel külön előkészítést. Javasolt azonban előrehozni az esetleges közelgő festést, hogy a festmény „kiszolgálhassa” élettartamát.

Jár e kosszal, felfordulással?

A munka nem jár kosszal, a szükséges műveleteknél takarást alkalmazunk. Munkatársaink a szobát olyan állapotban adják vissza, ahogy átvették, ezért válik lehetővé, hogy a meglepetés teljes legyen a megajándékozottnak. Azt, hogy a szobában CsillagPlafon készült, csak az este beálltával lehet majd észrevenni, nem pedig a nyomokból.

Mennyire kell elpakolni, hogyan kell előkészíteni a szobát?

A CsillagPlafon elkészítéséhez nem szükséges kiüríteni a szobát, azonban biztosítani kell, hogy a plafon minden pontja kényelmesen hozzáférhető legyen létráról, valamint mivel a munka jelentős része sötétben folyik, a megrendelőnek gondoskodnia kell a szoba teljes sötétítéséről, ami vaksötétet jelent.

Hogyan töltődik fel? Mekkora ablak, milyen fény kell a feltöltéshez?

A CsillagPlafont elsősorban a természetes nappali fény tölti fel, ezért fontos hogy a szobán megfelelő méretű ablak legyen. Amennyiben nem éri elég természetes fény, akkor feltölthető UV neonnal, UV leddel, UV izzóval, reflektorral. Megjegyezzük azonban, hogy amennyiben nem természetes fény tölti fel, akkor rövidebb ideig világít. Az UV fény viszonylag rövid idő alatt feltölti, azonban ebben az esetben a CsillagPlafon gyorsabban le is merül. Amennyiben folyamatosan világítja UV fénnyel, egy másik, szikrázóbb, intenzívebb élményben lesz része, ilyenkor nincs szükség előzetes feltöltésre.

Kell e speciális megvilágítás?

Nem, sőt a CsillagPlafon vaksötétben nyújt teljes élményt. Ha viszont szeretnének a CsillagPlafon mellett látni is, például pihenőhelység, aromaszoba, masszázs-szoba, akkor javasoljuk, hogy a CsillagPlafon mellett UV fény is világítson.

Hogyan készül?

Vízbázisú festékkel, kézzel festjük fel a csillagokat, az éjszakai csillagos égbolt illúzióját, melyben a csillagképek felismerhetőek és az egymáshoz való elhelyezkedésük megfelel a valóságnak.

Miért nem lehet bent a megrendelő, amíg készül a CsillagPlafon?

Mivel a CsillagPlafon különböző fázisokban készül el, és az egyes fázisokban nem ad teljes élményt, ezért biztosítani akarjuk, hogy a megrendelő a kész munkából szerezze meg az első benyomását.

Lehet e egyedi képet kérni?

Minden CsillagPlafon a megrendelő elképzelései alapján készül, ezért mind egyedi alkotás. Lehetőség van teljesen egyedi képek megrendelésére is, például mesefigurák, ehhez azonban minden esetben előre egyeztetni kell az árat és a kivitelezhetőséget.

Le kell-e feketére festeni a plafont?

Nem. A CsillagPlafont a szoba eredeti színére festjük fel. Nappal akkor láthatatlan a CsillagPlafon, ha halvány vagy pasztell színű falfelületre készítjük el, de bármilyen színre és felületre felvihető.

Mozog?

A CsillagPlafon egy falfestmény, tehát nem mozog, viszont vannak olyan élménybeszámolóink, miszerint, ha valaki felébred alatta éjszaka egy mély nyugalmi állapotban, a szívdobogása is elég ahhoz, hogy a mozgás illúzióját keltse.

Mennyire kell sötétnek lenni a szobában?

A szobában olyan sötétségre van szükség, mint amilyen sötétben éjszaka nézzük a csillagokat. A fény itt is szennyeződésnek számít, és nagyban rontja az élmény teljességét.

Csillagászatilag helyes-e a kép?

A csillagkonstellációk egymáshoz képesti elhelyezkedése megfelel a valóságnak, viszont a szoba adottságainak megfelelően választanunk kell, hogy mit festünk fel, hogy a plafon ne váljon égbolttérképpé.

Látható e nappal, nem zavaró e napközben?

Nappal a CsillagPlafon a falfelület árnyalatától függően láthatatlan, kivéve, ha valaki direkt látni szeretné, viszont ilyenkor külön megvilágítást kell alkalmaznia.

Miben különbözik a boltban kapható matricáktól, műanyag csillagoktól vagy más foszforeszkáló festékektől?

Egyrészt abban, hogy akár 10-szer tovább világít, mint más technikák, és sokkal szikrázóbb fénye van, hiszen külön erre a célra kifejlesztett festék. Másrészt a műanyag világító matricához, csillagokhoz képest a CsillagPlafon élethű képet ad. Nappal láthatatlan, térhatású, csillagködökkel és valódi konstellációkkal kelti a szabadban is látható égbolt élményét.

Festéskor eltűnik e?

Igen, festéskor a CsillagPlafon festmény teljesen eltűnik, hiszen annyira vékony rétegben van felfestve, hogy egy tisztasági festés teljesen elfedi.

Lehet-e az oldalfalakra is festeni?

Igen, sőt kifejezetten előnyös, mivel ilyenkor nem lehet érzékelni a szobában a sarkokat, éleket, és így olyan élményt kapunk, mintha az égbolt kupolája borulna ránk.

Szórakozóhelyen használható-e?

Igen felfesthető szórakozóhelyen is egy speciális, UV fényben látható festékkel, amivel ugyanaz a hatás érhető el és természetesen teljes sötétre sincs szükség ebben az esetben, de folyamatosan biztosítani kell az UV-megvilágítást.

Félős, álmatlan gyerekeknek segít-e?

Visszajelzések szerint azok a gyerekek, akik addig csak lámpa fényénél tudtak elaludni, megnyugszanak és ámulnak a rengeteg csillag és hullócsillag látványától.

Káros-e a szemnek ha sokáig nézzük?

Semmilyen káros hatással nem jár hiszen az éjszakai égbolt csillagaihoz hasonlóan a CsillagPlafon csillagai is gyenge fényerővel világítanak és bármilyen beszűrődő fény is elronthatja az élményt.

Milyen erősen világít?

Nem helyettesíti a lámpát, nincs akkora fényessége. A CsillagPlafon is annyira világít, mint a valódi csillagos égbolt pislákoló csillagai. Ettől lesz az élménye elvarázsoló, a hangulata kellemes.